ТАЕКУОНДО е едно от най-систематизираните и научно обосновани бойни изкуства, което има за цел да развие в практикуващите определени духовни и психологически качества наравно с чисто физическите. То е корейско учение, което предлага разнообразни начини за самоусъвършенстване чрез трениране на тялото и ума.
История на Таекуондо:
Развитието на Таекуондо започва още преди новата ера на Корейския полуостров. Историческите анали показват, че Текион (тогавашната корейска система за самоотбрана) се практикувал в мощната тогава феодална държавна сила. В държавните хроники на създадената през 918г феодална държава Корьо се казва, че Субак (другото название на Текион) се е практикувало не само като бойно изкуство , но и като система за подобряване на здравето и общото физическо развитие. Отделните феодали използвали широко Таекуондо при подготовката на личните си гвардии. Войниците преминавали специална подготовка при която с помощта на скокове събаряли с удар с крак препускащ на кон противник. По време на японската окупация в Корея за пръв път проникват джудо, карате, айкидо и китайското кунг фу. Под влияние на японските системи за самоотбрана на Корейския полуостров възникват редица школи като – Танг Су До, Квон Поп, Тае Су и др. След втората световна война са положени големи усилия за възкресяване на традиционното Текион на което през 1955 г. бе дадено името Таекуон-до. През 1966 г. в Сеул е учредена международна федерация по Таекуондо (I.T.F.)неин президент става генерал Чой Хонг Хи. Първоначално във федерацията членуват 9 страни. Три години по късно те са вече 67. През 1973 г. се учредява и световна федерация по Таекуондо (W.T.F.) президент става Ким Ун Йонг.

 

През 1973 г. Ун Йонг Ким е избран за първи президент на Световната Федерация по Таекуондо – WTF.

  • На 28 май 1973 г. е основана Световната федерация по Таекуондо (WTF) с участието на 19 държави. Първото световно първенство е в Сеул, Южна Корея. Днес федерацията има 178 членове.
  • На 2 май 1976 г. е създаден Европейският Таекуондо съюз (ETU) с участието на 12 страни. В момента в него членуват 47 държави.
  • На 17 юли 1980 г.  WTF е призната от Международния олимпийски комитет по време на генералната сесия в Москва.
  • На 17 септември 1988 г. Таекуондо дебютира като демонстративен спорт на Олимпиадата в Сеул със 192 състезатели от 35 държави.
  • На 30 юли 1992 г. Таекуондо отново участва като демонстративен спорт на Игрите в Барселона със 128 състезатели от 30 държави.
  • На 4 септември 1994 г., по време на сесията на МОК в Париж, мечтата се превръща в реалност! Таекуондо става официален олимпийски спорт за Игрите в Сидни през 2000 г.

От тогава Таекуондо присъства в официалната програма на олимпийските игри в: Атина през 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012 г.

history