Принципите на Таекуондо са не само служещи за ръководство на всеки сериозно занимаващ се с този вид бойно изкуство, но и основополагащи за изграждането на достойни и успешни хора.

Учтивост – Може да се каже, че учтивостта се явява неписан закон, препоръчван от древните учители като философия в качеството на средство за пречистване на човечеството в процеса на построяване на хармонично общество.

Почтеност – Всеки е длъжен да може да различава правилното от грешното и в случай че постъпи погрешно,трябва да си вземе поука.

Постоянство – Древните хора са казвали: Упоритостта води към съвършенство”. За да постигнеш нещо е необходимо да си го поставиш за цел, която да осъществиш с постоянство. Една от тайните на майсторите на Таекуондо гласи: “упорито преодолявай всички трудности”. А Конфуций е казал: “Този, който не е упорит на младини, рядко постига успех, когато порасне”.

Самоконтрол – Той е важен както в тренировъчната зала, така и във всекидневния живот. Изгубването на самообладание по време на спаринг може да доведе до много сериозни последствия и за двамата съперници. Лао Дзъ е казал: “Силният – това е този, който умее да побеждава себе си, а не другия”.

Непоколебим дух – Трениращите Таекуондо са длъжни да бъдат честни и искрени, да не се боят от нищо, да проявяват непоколебим дух, независимо от това, кой е противникът или колко много са противниците.

Всеки цвят на коланите, придобити в Таекуондо, носи своята символика.

 

Бял – Символизира чистота, тоест начинаещите в самото начало практикуват Таекуондо, без да имат никакви знания и умения.

Жълт – Символизира Земята, в която се пускат корените, от които израстват семената на Таекуондо.

Зелен – Символизира началният етап от процеса на развитието на дърво, което наподобява процеса на развитие на Таекуондо.

Син – Символизира небето, към което подобно на развиващо се дърво, в процеса на тренировки трениращият се стреми към съвършенство.

Червен – Символизира опасност, предупреждава трениращия за необходимост от строг самоконтрол.

Черен – Противоположност на белия, символизира майсторство на техниката на Таекуондо, а също така и че притежателите на този пояс не се боят от силите на мрака и злото.

WTF_Poomsae_Dobok_1