• През 1976 г. Таекуондо – WTF навлиза в България.
  • На 13 септември 1989 г. е сформиран Републиканският комитет за Таекуондо в рамките на Българската федерация за бойни изкуства.
  • На 21 януари 1990 г. е създадена Българската спортна федерация по Таекуондо – WTF.
  • На 13 май 1990 г. тя става официален член на WTF.
  • На 14 октомври 1990 г. федерацията е приета за официален член на ETU.
  • На 26 октомври 1994 г. се създава Българската федерация по Таекуондо – WTF.
  • Българската федерация по Таекуондо – WTF е официален член на Българския олимпийски комитет.
  • На 13 септември 1996 г. БФТ – WTF става един от основателите на Балканския Таекуондо съюз.

Интересни факти: Олимпийски спорт,който може да се практикува както за високо спортни майсторство от елитни спортисти, така и за тонус на състезатели от ранна детска възраст до дълбока старост.

Развитието на Таекуондо в България

     Развитието на Таекуондо в България започва в края на 1976 г. с Валери Найденов. През 1985 г. в страната пристига майстор Ким Унг Чол от Корея. Въпреки краткия престой, той оставя множество последователи. През 1988 г. се поставя за цел създаването на Българска Федерация по Таекуондо (БФТ) към Световната Таекуондо Федерация, както и подготовката на български национален отбор за участие в международни прояви.

Д-р Валери Найденов – основоположник на Таекуон-До в България. Той е и един от пионерите на Таекуондо и бойните изкуства у нас. Д-р Валери Найденов (6-ти дан Таекуондо); почетен и първи председател на Българската Федерация по Таекуондо и един от създателите на Българската Федерация по Таекуондо (WTF). Негов ученик е настоящият председател на Федерацията – Слави Бинев, също и Денис Скорчев, Бойко Грозданов и много други.

Доц. Цветан Цветанов – юрист, доцент по административно право, един от учредителите на асоциация “Защита”, шеф на БСФС и ЦСКА, председател на Българската Федерация по Таекуондо до смъртта си.

Валентин Трънски – става председател на БФТ – WTF през 1995 г. и председателства до 2010 г. Има огромен принос и заслуги за развитието на Таекуондо в България. По това време зам. председател на Федерацията е Слави Бинев.

Андрей Георгиев (5-ти дан Таекуондо) – председател на Българска Федерация по Таекуондо – стил ВТФ за периода 2010-2015 г. Под негово ръководство Федерацията достига връх в спортно-състезателните постижения чрез спечелване на медали от Европейски първенства както при най-малките състезатели ( кадети (12-14 г.)), така и при мъже и жени. А. Георгиев е член на Управителния съвет на Европейския съюз по Таекуондо от 2011 г. През 2015 г. става почетен председател на Федерацията.

Д-р Росен Михайлов – председател на Българска Федерация по Таекуондо – стил ВТФ за периода 07. 2015 – 04. 2016 г. През краткия си период на управление, Р. Михайлов подпомага динамичния живот на Таекуондо в страната.

Иван Банчевски – почетен председател на Българска Федерация по Таекуондо – ВТФ, председател на ПР комисия към ETU.

Слави Бинев ( 5-ти дан Таекуондо) – председател на Българска федерация по Таекуондо – стил ВТФ от 2016 г. Спортната кариера на Слави Бинев е белязана от многобройни постижения както в национален, така и в световен мащаб. За периода 1987 – 92 г. е многократен шампион по Таекуондо на България, победител е в международни състезания, а през 1990 г. става абсолютен Балкански шампион по Таекуондо. Своеобразен връх в спортната кариера на Слави Бинев е победата на Европейския шампионат по Таекуондо в Словения през 1992 г. От 1990 до 1994 г. е старши треньор в ЦСКА и на националния отбор. Той е създал ярки имена като Деси Кирова ( Дейзи Ланг), Стефка Гьорчева, Андрей Георгиев /бивш председател на БФТ – ВТФ/, Антон Касабов и много други. Той е бивш член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, а по време на членството му в ЕП е председател на Интергрупата по спорт към Европейския парламент.